Si no coneixes aquestes banderes, a continuació t’expliquem el seu origen!
La bandera rainbow o LGTB va néixer a Califòrnia el 1978 i s’ha anat modificant per incloure més comunitats a la reivindicació. Si bé la bandera actual és prou coneguda, l‘original tenia també una franja rosa i una altra turquesa. Després de l’assassinat homòfob de Harvey Milk, el 27 de novembre de 1978 a San Francisco, va augmentar la demanda de les banderes i la tela rosa escassejava així que va desaparèixer aquesta franja. Un any més tard, el turquesa també ho va fer, ja que per una acció artística a la manifestació es necessitava un nombre parell de franges.
El 2013, el dissenyador Daniel Quasar va proposar modificar la bandera per representar la voluntat de lluitar contra el racisme i incloure membres de la comunitat afroamericana, afegint les bandes negra, cafè, blava, rosa i blanca, així com els colors de l’orgull trans.
Aquesta insígnia dissenyada per l’activista Valentino Vecchieti per l’orgull de 2021, combina la bandera intersexual i del progrés de l’orgull per a visibilitzar i incloure a les persones intersexuals. Per això s’inclou el triangle groc amb el cercle violeta, que representa a aquesta comunitat, no inclosa en els canvis en les darreres versions.
I a l’escola?
El 2017 va néixer el Programa Educatiu Escoles Rainbow (PEER), impulsat per l’Associació FLG, un projecte per a la prevenció de conductes homòfobes i la prevenció de la marginació social de les famílies i persones LGTB (i els seus entorns familiars). La nostra escola veïna Turó Blau en forma part oficialment i ha seguit el seu programa.
Aquest programa, vol proporcionar a les escoles les eines necessàries per a potenciar les actituds de respecte i integració de la diversitat afectivosexual i familiar així com l’acceptació normalitzada de tota mena de diversitat sexual i afectiva, d’identitat de gènere i dels diferents models de família. En definitiva, per educar en una societat més justa i respectuosa amb totes les persones, sigui quina sigui la seva expressió afectiva.
La idea és generar la reflexió a tota la comunitat educativa, ampliar la mirada dels docents i personal de l’escola cap a la diversitat i aconseguir revisar i modificar totes les pràctiques i acompanyament cap a una veritable inclusió.
Des de la Comissió de Coeducació i Feminismes apostem per aquesta via i volem treballar per ser una escola rainbow!
-
https://www.independentespanol.com/noticias/mundo/lgbtq-pride-bandera-comunidad-intersex-b1862967.html