El 21 de març celebrem el Dia Internacional per a l’Eliminació de la Discriminació Racial.
Origen
El 1960 a la ciutat de Sharpeville la policia sud-africana va assassinar 69 persones durant una protesta pacífica contra el racisme i la xenofòbia. Les persones protestaven contra la llei de passis de l’Apartheid.
La llei de passis era una de les mesures imposades pel règim racista blanc com a part de la seva política d’apartheid (segregació racial). Segons aquesta, la gent que no era blanca estava obligada a portar un document que limitava el seu accés a les zones reservades als blancs, on també hi constava anotat si tenien o no permís de mobilitat fora del seu lloc de residència.
Sis anys després d’aquesta matança, l’Assemblea General de les Nacions Unides va triar aquesta data en record d’aquelles víctimes per a proclamar “el respecte universal i efectiu dels drets humans i de les llibertats fonamentals de tots, sense distinció per motius de raça, sexe, idioma o religió”.
Actualitat
Malauradament, el 21 de març no és un dia per a celebrar la fi de la discriminació racial, perquè aquesta no ha desaparegut. Malgrat la desaparició formal de sistemes, lleis i pràctiques racistes i discriminatòries, el racisme, la xenofòbia i la intolerància continuen vigents a la nostra societat. Europa i altres països com els Estats Units han experimentat un augment desproporcionat de discursos que inciten a l’odi per part de líders polítics.
Avui, Dia Internacional per a l’Eliminació de la Discriminació Racial, en aquest context de crisi sanitària provocada per la COVID-19, és més important que mai tenir present la situació de vulnerabilitat de moltes persones, en especial de les migrades i refugiades. Algunes d’elles poden presentar dificultats d’informació pel desconeixement de la llengua o patir situacions de vulnerabilitat, de caràcter econòmic, de l’habitatge, jurídic, entre d’altres. Denunciar, també, aquelles actituds i comportaments de ‘racialització’ del virus i l’impacte que ha tingut, especialment, en determinades nacionalitats i ètnies.
Aquest 21 de març, recordem la proclamació, l’any 1966, per instar a tothom de la nostra comunitat a intensificar els esforços per eliminar totes les formes de discriminació racial.
L’any 2001 la Conferència Mundial contra el Racisme, organitzada per les Nacions Unides, amb la Declaració de Durban, va elaborar un programa de gran abast per a lluitar contra el racisme, la discriminació racial, la xenofòbia i la intolerància. Aquest document serveix d’esquema operatiu per lluitar contra el racisme a escala mundial.
Entre les darreres accions de les Nacions Unides, cal ressaltar la proclamació del Decenni Internacional dels i les Afrodescents que es va iniciar l’any 2015 i finalitzarà el 2024.