Ara fa unes setmanes, des de la comissió de Coeducació i Feminismes vam preparar un breu qüestionari aprofitant la diada del 17 de maig, dia internacional contra la LGBTIQfòbia.
Per si no us vau assabentar, o no vau tenir temps, o us feia mandra, aquí el torneu a tenir per passar els vostres 5 minuts vinents de descans.
Avui, en el marc del Mes de l’Orgull, us volem fer retorn d’alguns dels resultats del quiz esperant que, al mateix temps, puguin servir com a motivació per a la reflexió.
RESULTATS DEL QUIZ
Per a les persones que els agradi o simplement com a curiositat, us presentem algunes de les dades del qüestionari. Si el recordeu, tenia 12 preguntes cadascuna valorada amb 1 punt. De les 269 respostes rebudes el dia d’avui, aquestes són les puntuacions:
Les preguntes més fallades van ser:
- 7. Quines d’aquestes persones famoses van sortir de l’armari? (18% d’encerts)
- 9. En referència a les persones joves LGBTI i l’assetjament escolar LGBTIfòbic, quina és correcta? (23%)
- 10. Al món hi ha 194 països reconeguts. A quants és legal el matrimoni homosexual? 40%
- 11. I a quants una parella LGBTI pot adoptar infants legalment? 25%
- 12. El comportament homosexual s’ha observat a diverses espècies animals. A quantes? 36%
Si encara no sabeu alguna de les respostes, podeu tornar a provar i, en enviar, fer clic a “mostra la puntuació” Reconeixem, però, que alguna tenia una mica de trampeta. 😉
Per contra, les preguntes amb més encerts van ser:
- 3. Què significa l’acrònim LGBTI? (97%)
- 5. El gènere determina l’orientació sexual. (95%)
- 6. Què vol dir “sortir de l’armari”? (97%)
REFLEXIONS SOBRE ELS RESULTATS
Vistes les curiositats, plantegem les reflexions.
Totes aquestes persones, amb gran exposició mediàtica, van sortir en un moment o altre de l’armari. Tanmateix, algunes són clarament referents LGBTIQ+ i altres no. Què influeix en aquesta percepció? El seu activisme? El tractament que en fan els mitjans?
Aquesta pregunta també tenia trampeta. De nou, totes són correctes. I totes les opcions mouen a la reflexió: l’assetjament escolar LGBTIQfòbic comença, en molts casos, a primària, és diari, és sostingut en el temps i, ves per on, la majoria el pateix per part de companys del sexe masculí.
Bon moment, potser, per recordar el comunicat que la passada setmana va emetre la Coordinadora d’AMPA/AFA d’escoles públiques del districte de Sant Andreu envers l’assetjament escolar, així com els recursos ja existents (Konsulta’m, UsApp, el Pla les escoles lliures de violències…).
Sembla que som prou conscients que els drets LGBTIQ+ són només cosa d’un grapat de països socialment privilegiats.
Amb relació al comportament homosexual animal, només apuntar que no es refereix necessàriament al sexe. Però 1500 espècies, eh.